Hommelnest in de spouwmuur

Lekker laten zitten.

LET OP!
Een ongediertebestrijder inschakelen kan alleen als hommels of een hommelnest ERNSTIGE overlast veroorzaakt. Hommels zijn een beschermd soort en worden in veel gevallen NIET bestreden.

Hommelnest in de spouwmuur

Hommels worden soms verward met bijen of wespen. Waar wespen bekend staan om hun agressieve karakter is de hommel een heel aaibaar en vriendelijk insect. Dit kleine pluizige diertje is erg nuttig: het bestuift bloeiende planten (waaronder voedingsgewassen en die mooie bloemen in je tuin). Ook heeft de hommel een belangrijke ecologische functie als voedsel voor andere dieren.

Door het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw en het verdwijnen van de natuurlijke habitat heeft de hommel het moeilijk. Steeds vaker wordt dit nuttige dier gedwongen om zijn nest in de bebouwde omgeving te bouwen. Het is dus onvermijdelijk dat de wegen van hommel en mens zich regelmatig kruisen.

Eigenlijk is dat geen probleem. Hommels hebben niet, zoals wespen, de neiging om de hele tijd rond je hoofd te zoemen. Ze proberen ook niet de zoetigheid van tafel te eten. En ze zijn al helemaal niet agressief. Steken doen hommels eigenlijk nooit, tenzij ze zich echt in het nauw gedreven voelen. Dat komt echter zelden voor. Als je ergens een hommelnest aantreft is het bijna nooit nodig hiertegen op te treden.

Alleen wanneer het hommelnest, bijvoorbeeld in de spouwmuur zit kan het wenselijk zijn actie te ondernemen. Bijvoorbeeld omdat de uitvliegopening precies uitkomt op je terras en je dus recht in de vliegroute zit. Of vlakbij de voordeur. Omdat de hommel met uitsterven wordt bedreigd, is het echter verboden om hommels te doden. Een serieuze ongediertebestrijder zal dan ook weigeren een nest te bestrijden.

Hommelnest verhuizen

Wel kun je ervoor kiezen om een hommelnest te laten verplaatsen. Het is niet aan te raden om dit zelf te doen, aangezien het verhuizen van een nest net die uitzonderlijke situatie kan zijn waarbij de hommel zich genoodzaakt ziet zich te verdedigen. Laat het verplaatsen van het nest altijd over aan een deskundige, bijvoorbeeld een imker. Hij kan het nest op veilige wijze verhuizen naar een meer geschikte locatie In sommige gevallen kan worden volstaan met een “tunnel” waardoor de uitgang van het nest op een andere plek komt te zitten.

Hoe vind je een specialist om het hommelnest te verplaatsen?

Het verplaatsen van een hommelnest laat je het beste doen door iemand met verstand van hommels. Iemand die weet hoe je een nest verplaatst zonder het dier schade toe te brengen. Alleen zo kunnen we de overlast verminderen en tegelijkertijd voorkomen dat de hommel uitsterft.

Gelukkig hebben wij een goed overzicht van alle specialisten bij jou uit de buurt. Daar zit altijd een goede vakman voor je tussen.

Het verdiepende avontuur van boilies kopen: jouw persoonlijke route naar succesvol vissen

Vissen is een kunst, een wetenschap en een ontspannende hobby, allemaal tegelijk. Het vereist tactiek, geduld en natuurlijk, het juiste aas. Heb je ooit overwogen om je viservaring naar een hoger niveau te tillen met de toevoeging van boilies aan je arsenaal? Of ben...

Wespennesten: Hoe kom je er vanaf?

Wespennesten: Hoe kom je er vanaf?   Niemand heeft graag een wespennest dicht bij huis. Of het nou je barbecue verstoort, je kids hun schommel niet veilig kunnen gebruiken of je de beestjes in groten getale je raam ziet binnenvliegen, een wespennest wil je niet in je...