Hommelnest verwijderen

Lees hier wat je vooral niet moet doen!

LET OP!
Een ongediertebestrijder inschakelen kan alleen als hommels of een hommelnest ERNSTIGE overlast veroorzaakt. Hommels zijn een beschermd soort en worden in veel gevallen NIET bestreden.

Hommelnest verwijderen

Een hommelnest verwijderen is niet zonder risico’s. Doe dit beslist niet zelf en laat het altijd over aan een professional in de vorm van een imker of een ongediertebestrijder.

Hommels zijn over het algemeen zeer vriendelijk en doen ten opzichte van een wesp of een bij veel minder vaak kwaad. Echter een hommelnest op een plek in of rond je huis die voor overlast zorgt, dat wil niemand. Om die reden worden ongediertebestrijders ingehuurd om het nest te laten sterven.

Hoe herkent u een hommelnest? 3 Zaken waar u op moet letten:

  1. U ziet een hommelnest – Dit is de meest voorkomende reden waarom er contact wordt opgenomen met een ongediertebestrijder. Een zichtbaar hommelnest dat voor overlast zorgt. U hoeft, als het hommelnest op een plek zit dat niet voor overlast zorgt, niet per se een ongediertebestrijder te bellen. Hommels zijn relatief ongevaarlijk en vormen alleen een bedreiging in de vorm van steken wanneer zij zelf in het nauw worden gedreven.
  2. U hoort gebrom – Dit kan uiteraard van alles zijn, wespen, bijen maar ook zeker hommels. Met regelmaat komt het voor dat hommels zich nestelen in spouwmuren of onder de dakgoot. Dit kan ervoor zorgen dat u overdag of ‘s nachts gebrom hoort. Dit gebrom komt voort uit het nest dat continue bezig is, zelfs ‘s nachts. Naarmate het nest groter wordt zal ook het gebrom toenemen.
  3. Overlast van hommels in uw tuin Hommels zijn vergeleken met wespen en bijen een kortere periode actief en vaak ook iets eerder in het seizoen. Zit er een hommelnest in de buurt, dan kan voor overlast zorgen. Met name wanneer u veel bloemen zoals lavendel, zonnebloemen of vlinderstruiken in uw tuin heeft staan dan zijn hommels een vaak geziene gast. Dit betekent overigens niet dat u ook een nest heeft. Hommels zijn bereid ver te vliegen voor mooie bloem met veel stuifmeel.

Wat te doen bij een hommelnest?

Belangrijk is dat u vooral niet in paniek raakt of rare dingen gaat doen. Alle insecten zijn in principe vredelievend en steken liever niet. Temeer omdat een deel van de insecten na een steek overlijdt. Bepaal eerst voor uzelf of het nest tot overlast is. Komen de hommels bijvoorbeeld binnen of wanneer u kinderen heeft die graag buitenspelen, dan kan het zo zijn dat de hommels nu of in de toekomst voor problemen gaat zorgen. In dat geval is het verstandig om contact op te nemen met een ongediertebestrijder. Zij zullen het nest vervolgens laten sterven door gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen.

Zit het nest op een plek waar het niet tot overlast is, dan is het advies om de situatie een periode aan te kijken. Zoals eerder vermeld zijn hommels van nature aardig en prikken ze vrijwel nooit. Een nest hoeft dus niet per sé voor overlast zorgen. Daarbij komt, hommels zijn slechts een korte periode per jaar heel actief.

Hommelnest verwijderen kosten

De kosten voor het bestrijden van een hommelnest liggen meestal tussen de €50 en de €100 euro. Dit hangt voornamelijk af van de locatie van het nest. Is het nest eenvoudig te bereiken en kan de imker of de ongediertebestrijder er makkelijk bij dan liggen de kosten vaak wat lager. Zit het nest onder de dakgoot of op een plek die lastig te bereiken in en moeten er ladders of andere materialen bij komen kijken dan lopen de kosten vaak op. Wel kunt er in vrijwel 100% van de gevallen vanuit gaan dat wanneer het nest is weggehaald, dat het niet meer terugkomt.

Wat u verder moet weten

Hoewel een hommelnest vervelend kan zijn is er een aantal zaken dat u moet weten voordat u een beslissing neemt het nest te behouden of te bestrijden/

Een hommelnest is éénjarig

Hommelnesten komen in principe niet terug. Een koningin maakt een nest waarna de kolonie uitgroeit tot zo’n 250-400 hommels. De hele zomer zijn de actief waarna ze volgevreten overwinteren. De meeste hommels overleven dit niet. Het volgende voorjaar zullen de nieuwe koninginnen een nieuwe locatie vinden om weer een nest te beginnen.

Hommels zijn nuttig!

Hommels zijn zeer nuttig en staan bekend als uitstekende bestuivers van bloemen en planten. Ze zijn daarmee goed voor de natuur en zorgen ervoor dat u ook dit jaar weer een appel en een aardbei kunt eten. Bestrijden is dus niet per sé nodig.

Hommelnest verplaatsen?

Hommelnesten kunnen niet worden verplaatst. Nesten die in de grond zitten kunnen tot wel een meter diep zitten en zijn daarmee onmogelijk om te verplaatsen. Nestkasten verplaatsen is ook niet aan te raden. Hommels navigeren door middel van de zon. Als het nest vervolgens op een andere locatie staat, dan raken hommels in war met een wisse dood tot gevolg.

Het verdiepende avontuur van boilies kopen: jouw persoonlijke route naar succesvol vissen

Vissen is een kunst, een wetenschap en een ontspannende hobby, allemaal tegelijk. Het vereist tactiek, geduld en natuurlijk, het juiste aas. Heb je ooit overwogen om je viservaring naar een hoger niveau te tillen met de toevoeging van boilies aan je arsenaal? Of ben...

Wespennesten: Hoe kom je er vanaf?

Wespennesten: Hoe kom je er vanaf?   Niemand heeft graag een wespennest dicht bij huis. Of het nou je barbecue verstoort, je kids hun schommel niet veilig kunnen gebruiken of je de beestjes in groten getale je raam ziet binnenvliegen, een wespennest wil je niet in je...