Wespennesten: Hoe kom je er vanaf?

 

Niemand heeft graag een wespennest dicht bij huis. Of het nou je barbecue verstoort, je kids hun schommel niet veilig kunnen gebruiken of je de beestjes in groten getale je raam ziet binnenvliegen, een wespennest wil je niet in je nabije omgeving.

Wespen zoeken het liefst plekjes op waar ze voedsel kunnen vinden. Een open vuilnisbak of een afvalcontainer waar het deksel niet goed op past trekken de beestjes zeker aan, maar ook jouw fruitsalade of blikje cola is bijzonder aanlokkelijk.

 

Waar zitten nesten?

Een wespenkoningin wordt in het najaar geboren. Als de winter inzet, zoekt ze een plek op om warm te blijven en te overwinteren. Soms blijven de koninginnen wel tot eind april verstopt. Als het weer warmer wordt gaan deze vrij grote wespen op zoek naar een plek om een nest te bouwen. Waar ze gaan bouwen hangt af van het soort wesp. Sommige wespen letten er goed op dat ze niet in de buurt van andere nesten gaan bouwen. Andere wespen bouwen hun nest rustig direct naast dat van een ander. Nesten kunnen verschijnen in bomen of onder dakgoten, maar bijvoorbeeld ook onder afdakjes en in lampen. Spouwmuren die via een luchtgat te bereiken zijn, waslijnpalen en klimtoestellen zijn ook typische locaties voor wespennesten, en sommige wespen bouwen zelfs onder de grond.

 

Hoe kun je zo’n nest nu het beste bestrijden? Er zijn heel wat methodes om een wespennest op te ruimen, maar niet alle manieren zijn even verstandig. Als je niet zeker weet of jouw plan om een wespennest op te ruimen wel zo slim is, overweeg dan ook zeker om het professioneel te laten bestrijden.

 

Het is verstandig om voordat je begint met je taak een vluchtplan te maken. Wat doe je als je middenin je klus zit, en de wespen beginnen je te steken? Heb je een uitweg? Heb je een plan voor als je een allergische reactie krijgt? Ook als je al eerder door een wesp gestoken bent geweest zonder allergische reactie, kan je lichaam nu anders reageren. Pak zo’n klus dan ook niet aan als je ver van de bewoonde wereld zit, zonder medische faciliteiten in de buurt. Zit je nest op hoogte? Denk twee keer na voordat je op een ladder gaat staan om de wespen uit hun huis te verdrijven. Hoe ziet je omgeving eruit? Struikel je over fietsen en ballen als je snel wegmoet van het nest?

 

Hoe je een wespennest opruimt hangt minder af van het formaat van het nest, dan van de locatie waar het nest zich bevindt. Het soort wesp waarvan je het nest kwijt wil doet er minder toe dan de tijd van het jaar waarin je met bestrijdingsmethodes aan de slag gaat. In een groter nest bevinden zich over het algemeen natuurlijk meer wespen, maar dat maakt de klus niet per se lastiger dan een gemiddeld nest. Als een nest zich op een zolder bevindt, of in een moeilijk bereikbare muur, dan is het vele malen moeilijker om zelf een nest op te ruimen. Al zijn sommige wespen soorten agressiever and andere, als de zomer op zijn einde loopt zijn alle wespen agressiever dan in het begin van het seizoen. Dat komt doordat vanaf augustus mannetjes wespen ofwel darren, en ook koninginnen voor het volgende seizoen uit eitjes kruipen. Deze beestjes zijn verantwoordelijk voor het overleven van hun wespen familie en verdedigen zich agressiever dan de werkwespen die je vroeg in het seizoen meer ziet rondvliegen.

 

Wij zetten een aantal doe-het-zelf methodes voor je op een rij om wespennesten te bestrijden. Iedere methode heeft voor- en nadelen. Niet iedere optie is even verantwoord, dus denk goed na over de plus- en minpunten.

 

Stofzuiger

Vooral wanneer een nest slecht bereikbaar is, of wanneer gif gebruiken geen optie is, kan een stofzuiger soelaas bieden. Leg de stofzuiger mond bij de ingang van het nest. Alle wespen die tevoorschijn komen worden door de zuiger opgezogen. Het is geen snelle oplossing maar uiteindelijk wel meestal succesvol. Een stofzuiger maakt wespen niet gauw agressief. Zorg ervoor dat je de stofzuigerzak meteen uit de zuiger haalt als je klaar bent. Stop de zak een paar uur in de vriezer, en je probleem is opgelost.

 

Plastic zak

Sommige mensen vinden het een goed idee om een nest snel met een plastic zak te omsluiten. Knoop in de zak, dan de zak pletten en ‘Klaar is Kees’. Tijdens dit proces is het makkelijk een aantal wespen te missen, en die zullen je gauw steken.

 

Rook

Als je nest op een dusdanige plaats is dat je er een vuurtje onder kunt bouwen, dan kun je de stekende beestjes uitroken. Ook een barbecue of grill kan hiervoor gebruikt worden. Je moet het vuur wel een aantal uur kunnen laten branden, dus sleep het hout maar aan.

 

Zeep

Een oplossing van zeep in water is uitermate geschikt om wespen te doden. Los een theelepel afwasmiddel op in een kop warm water. Gebruik een spray fles om het mengsel over de wespen en hun nest te verspreiden. De zeep zorgt ervoor dat de wespen niet langer kunnen ademen. Een nadeel van deze methode is dat de wespen agressief kunnen reageren voordat je het hele nest behandeld hebt. Een groot voordeel is dat het een effectieve en milieuvriendelijke methode is.

 

Haarlak

Een van de risico’s bij het opruimen van een wespennest, is dat wespen die doodgaan een hormoon uitscheiden dat andere wespen aanmoedigt de aanvaller, jou dus, te steken. Een oplossing hiervoor kan zijn om haarlak op de wespen te spuiten. Ze gaan dan dood door het bevriezen van de vleugels, en scheiden geen feromoon uit. Haarlak creëert wel een enorme plakboel.

 

Verdrinking

Als je wespennest ergens inzit, kun je de wespen verdrinken. Spuit met hoge druk veel water in het nest, en geen wesp zal het overleven. Het nadeel is natuurlijk dat de omgeving wel tegen water moet kunnen.

 

Duct tape

Een wespennest in een afsluitbare ruimte, zoals een ouderwetse waslijn paal of een deel van een schommel, kun je dichtplakken met duct tape. Tape het gat waardoor ze naar binnen of naar buiten gaan goed dicht. Wespen kunnen door duct tape heen bijten, dus wees niet zuinig met het aantal lagen. Met een beetje geluk staat het opgesloten nest de volgende dag te bakken in de zon.

 

Wespenpoeder

Er is speciaal poeder op de markt waarmee je wespen kunt verdelgen. Je spuit het bij de ingang van het nest. De wespen die er rondkruipen, nemen het giftige poeder mee het nest in waar de wespen uiteindelijk doodgaan. Dit proces duurt even, en je gebruikt uiteindelijk wel gif dat overal kan belanden. Bovendien werkt het niet altijd en moet je soms de volgende dag weer gif aanbrengen.

 

Schuim

Er is gif op de markt dat wespen doodt zodra de beestjes met het gif in aanraking komen. Sommige spuitbussen zorgen er op afstand voor dat het nest geraakt wordt, waardoor jij op een veilige afstand kan blijven staan. Je kunt de applicator van zo’n spuitbus ook direct in het nest steken en dan het hele nest volspuiten. Deze behandeling moet soms na een dag herhaald worden.

 

 

Tips en tricks:

 

Wanneer je een wespennest aan het weghalen bent, zullen wespen die het nest ontvluchten je beslist proberen te steken. De wespen die van buitenaf naar het nest toevliegen hebben echter niets in de gaten. Maak je dan ook niet druk om wespen die van buitenaf komen, en richt je op de wespen die je net behandeld hebt of die je juist gaat aanpakken.

 

Ruim een wespennest altijd op in het donker. Zowel vroeg in de nacht, of heel vroeg in de ochtend is een goed tijdstip, omdat dan de wespen redelijk rustig in hun nest zijn.

 

Gebruik geen gewoon licht als je een wespennest in het donker op gaat ruimen. Rood of amberkleurig licht maakt de wespen minder agressief.

 

Bescherm je altijd zo goed mogelijk wanneer je met een wespennest aan de slag gaat. Bedek je hoofd, zeker ook je nek en vergeet niet dikke werkhandschoenen aan te doen.

 

Zoals je ziet zijn er verschillende methodes om van een wespennest af te komen. Niet alle manieren zijn even verstandig of werken even goed. Zeker wanneer erin een nest duizenden wespen zitten, wat heel gewoon is later in het seizoen, loop je relatief groot risico om gestoken te worden met alle gevolgen van dien. Tenzij je een klein nest in je tuin vindt, of goed bereikbaar aan de buitenkant van je huis, doe je er goed aan om professionele wespen bestrijding in te schakelen. Dan weet je zeker dat je er op een veilige manier helemaal vanaf komt.